Испанският парламент одобри проектозакона на правителството за ексхумация на тленните останки

...
Испанският парламент одобри проектозакона на правителството за ексхумация на тленните останки
Коментари Харесай

Испанският парламент одобри ексхумацията на Франко

Испанският парламент утвърди проектозакона на държавното управление за ексхумация на тленните остатъци на Франциско Франко от монументалния комплекс „ Долината на падналите “. Предложението на социалистическото държавно управление на премиера Педро Санчес бе признато със 172 гласа „ за “, два „ срещу “ и 164 „ въздържал се “, пише El Pais.

Инициативата първо бе утвърдена от Кабинета в края на август и бе една от първите ограничения, обявени от държавното управление на Санчес, когато то пристигна на власт при започване на юни при спечелването на вота на съмнение против някогашния министър-председател Мариано Рахой от Народната партия. Социалистите имат единствено 84 депутати в 350-местния парламент и министър председателят се нуждае от поддръжката на други партии, с цел да прокарва законите си.

Народната партия (НП) и другите дясноцентристи – „ Сиудаданос “ към този момент бяха оповестили, че ще гласоподават „ въздържал се “ по този въпрос, а по-късно се оказа, че двамата депутати на Национален парк, които са дали своят вот „ срещу “, са желали да отбележат „ въздържал се “.

Декрет внася ремонти в признатия през 2007 година Закон за историческата памет, признат от предходното държавно управление на социалистите за да се изцерят някои от раните, останали от Испанската революция (1936 – 1939 г.) и последвалата тирания на Франко.

След вота министър председателят Санчес написа в „ Туитър “: „ Справедливост. Памет. Чест. Днес Испания направи историческа стъпка към възобновяване на правата на жертвите на франкизма. Днес нашата народна власт е по-добра “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР